Du kender det måske? Det der med, at du skal ringe din gamle mor op og minde hende om, at hun skal huske og tage sine piller? Det er slet ikke ualmindeligt, at vi påtager os den slags små pligter i dagligdagen. Og det er da også hyggeligt lige at få en snak med hende om, hvordan dagen har været, indtil du ringer op. Men det er derfor også meget svært at holde den dårlige samvittighed ud, hvis du kommer til at glemme at ringe hende op – eller har for travlt. Du ved nemlig, at hun har brug for sine piller. Og du ved, at det kan gå galt, hvis hun ikke får den medicin, som hun skal have.
Teknologiske hjælpemidler
Ved du, at du kan købe flere forskellige velfærdsteknologiske hjælpemidler her, der kan minde hende om det – uden at du skal have dårlig samvittighed, hvis du springer et opkald til hende over? Et konkret velfærdsteknologisk hjælpemiddel eksempel, som kan bruges til at minde din mor om, at hun skal tage sine piller, er et demensur. Det er et ur, der fungerer som et vækkeur, men har en skærm, der også viser hende, hvad hun skal gøre – fx at tage pillerne, eller sørge for at få spist sin frokost.
Ja, da din mor har demens, så vil hun sikkert også få brug for flere og flere velfærdsteknologiske hjælpemidler, efterhånden som sygdommen skrider frem. Det er jo kendt, at mennesker, der lider af demens, kan være meget urolige. Det kan derfor være nødvendigt, at du anskaffer fx et tyngdetæppe og en musikpude til hende, som kan hjælpe hende til at slappe af. Måske kan en demenshund også gøre underværker. Disse produkter, er eksempler på velfærdsteknologiske hjælpemidler, som mange benytter sig af. De hjælper den demente person til at kunne slappe af. Og ja, nogle af disse produkter kender vi da også fra vores hverdag: Tyngdedyner og tyngdetæpper er jo ved at blive meget populære – vi bruger dem gerne – også selv om vi ikke lider af demens.
Bruges af alle i hverdagen
Faktisk, så er der virkeligt mange eksempler på velfærdsteknologiske produkter, som egentlig først var tiltænkt mennesker med et særligt problem, men som vi ligesom har adopteret – uden, at vi har problemer. To af de bedste eksempler på velfærdsteknologiske hjælpemidler, som vi har adopteret og gerne bruger, er fx sæbedispensere og tyngdetæpper. Ja, tro mig. Disse to produkter var i sin tid først tiltænkt særlige institutioner (fx hospitaler) eller mennesker, der ikke kunne slappe af.
Vi bør derfor tænke lidt mere på de familiemedlemmer, der har brug for velfærdsteknologi i deres hjem. De er jo faktisk skyld i, at vi får en bedre livskvalitet, fordi vi i dag har nemt ved at anskaffe os velfærdsteknologiske produkter, som egentlig blev skabt til dem, men som i dag er blevet ’opdaget’ af os. Som fx sæbedispensere, der sikrer god hygiejne på toilettet og i køkkenet – eller tyngdedyner, som bevirker at vi – eller vores baby – sover bedre. Og ja, et andet velfærdsteknologisk hjælpemiddel eksempel, som du sikkert kender fra dine besøg hos tandlægen, er sådan en musikpude, som du får lov til at bruge, når du er på besøg på klinikken.