Hvis du har gået og overvejet at komme til en kiropraktor, men ikke er nået så langt endnu, fordi du ikke ved, hvad kiropraktisk behandling egentlig er, så vil jeg her forsøge at forklare dig det kort, så du ved en lille smule mere. Først: En kiropraktor er en person, der har en 5-årig universitetsuddannelse bag sig. En kiropraktor er specialiseret i at arbejde med kroppens muskler og skelet. Han arbejder ofte med sine hænder, fordi i den behandling, han giver, indgår der manipulation af muskler og led i skelettet. Han giver ikke massage, selvom det er der mange, der tror. Han opererer ikke. Han giver heller ikke medicin. Og han er faktisk heller ikke den, der styrer et længere genoptræningsforløb.
Specialiseret uddannelse
Netop fordi vi taler om en meget specialiseret uddannelse, så samarbejder kiropraktorer ofte med læger, massører og fysioterapeuter. En kiropraktor er specielt uddannet til at hjælpe mennesker, der har smerter i muskler og led, af med deres smerter.
Kiropraktisk behandling går – kort sagt – ud på at lindre smerter i nakken, ryggen, armene, benene, lænden, bækkenet mv. Det kan fx være smerter, der er opstået på grund af, at du har fået et piskesmæld. Det kan også være smerter efter en svær fødsel.
Når en kiropraktor behandler dig – efter, at I er blevet enige om et behandlingsforløb – så vil du blive overrasket over, at selve behandlingen faktisk er smertefri. Ok, det kan være at du bliver lidt øm i musklerne, der hvor kiropraktoren tog fat i dig. Men det skyldes, at han har – hvad skal man sige? – fået dine muskler til at gøre noget gymnastik, som de ikke er vant til. Ligesom når vi går for hårdt til træningen – så bliver vi jo også ømme i musklerne. Du vil måske opleve, at det brager og larmer, når du er i kiropraktisk behandling. Det skyldes at han måske manipulerer et led, og du kan simpelthen høre, at det knækker i din krop. Dette er helt naturligt. Kiropraktoren brækker ikke dine knogler. Tværtimod. Han sørger for, at leddene i skelettet bliver stillet rigtigt, så de fungerer korrekt. Det er nemlig ikke usædvanligt, at vi har et led, der er lidt skævt – og som derfor fremkalder smerter.
Sygeforsikringer og tilskud
De fleste kiropraktorer har aftaler med sygeforsikringer og regionerne, så du kan få tilskud til udgifterne til en kiropraktor. Dette er en vigtig oplysning, som du også skal have. Kiropraktorer arbejder nemlig oftest i den private sundhedssektor. De skal dog være godkendte af patientstyrelsen, for at kunne få arbejde.
Så, hvis du er i tvivl om, hvad kiropraktisk behandling egentlig er, så håber jeg, at du har fået svar på nogle af dine spørgsmål her. Og du skal ikke være bange for at kontakte en kiropraktor og få en samtale med ham eller hende om dine smerter.
Husk, det er bedre for dig at spørge en forkert specialist, end det er slet ikke at spørge. Jeg er dog sikker på, at en kiropraktor vil kunne hjælpe dig af med dine smerter – hurtigt, smertefrit og uden medicin.