Hvis du står i den her situation, hvor du lige har afsluttet 9. klasse og skal videre med dit liv, så kan det altså være rigtigt svært at vælge den rigtige vej. De fleste vælger – måske for ikke at skulle vælge karrierevej lige nu – at gå i gymnasiet. De får dermed en uddannelse, som kan give dem adgang til en højere uddannelse. Men nogle vælger faktisk at komme i lære – som det hed i gamle dage.
Erhvervsuddannelser – EUD
De vælger at komme på EUD. EUD er en forkortelse for ”erhvervsuddannelse” og den tilbydes overalt i landet. Det kan være, at det er en specifik uddannelse, der sigter på at uddanne dig inden for handel, salg eller service. En EUD tager ikke så lang tid som fx en bacheloruddannelse. Men den giver dig kvalifikationer i løbet af op til tre år, så du kan få et job. EUD består nemlig af skoleophold og praktik. Og som EUD student her skal du aktivt søge efter en praktikplads. Du bliver – kort sagt – kastet ud på arbejdsmarkedet ret hurtigt. Praktikperioden varer som regel to år, men tro ikke, at skolen bare overlader dig til en virksomhed, som du er i praktik hos.
HF via fjernundervisning?
Nej, der vil være små skoleophold, hvor du får tid til at finde ud af, hvordan du vil specialisere din EUD. Måske skal det være noget med innovation. Måske finder du ud af, at du hellere vil arbejde mere med servicefag. Måske vil du tage HF som fjernstudie / fjernundervisning?
Men inden du kommer i praktik, skal du altså gå i skole, hvor du lærer det basale. Du skal gå i skole i et år. Det første halve år kan siges at være en introduktion til dit valg og mulighederne det giver dig. Det andet halve år er så den periode, hvor du definerer nærmere, hvad du egentlig vil. Når du har været i skole og i praktik som elev i sammenlagt tre år, så er du faglært.
Mesterlæreplads via EUD
Men, der er andre måder at tage en EUD på. Du kan starte lidt ’omvendt’ kan man sige. Det er nemlig sådan, at hvis du allerede har en praktikplads, inden du skal starte på EUD’ens skoleophold, så kan du faktisk starte i det, som bliver kaldt for mesterlære via EUD. I bund og grund er det den samme uddannelse. Der er dog den forskel, at du starter hos din mester (butiksindehaveren, smeden eller en anden virksomhedsejer) og dit skoleforløb bliver derefter tilpasset dig og det du har lært af din mester.
Denne form for uddannelsesforløb er der mange helt unge mennesker, der foretrækker. Men fordi de ikke har nogen som helst erhvervserfaring, så kan det være meget svært for dem at finde en mester. Det skal du dog ikke bekymre dig over. Mange af uddannelsesstederne, der tilbyder EUD, hjælper dig gerne med at finde en praktikplads. Ofte har de aftaler med store firmaer om, at du kan komme i praktik hos dem efter dit første års undervisning på skolen. Om det er et almindeligt EUD forløb – eller i mesterlære – du skal igennem, er i det hele taget lige meget. Uddannelsen tager kun tre år. Læs mere om de vigtige valg efter folkeskolen her.