Da jeg sidste år kunne fejre min 40 års fødselsdag, havde nogle af mine venner slået sig sammen om en lidt speciel gave, nemlig en seks liter stor flaske rødvin, en Pomerol af god kvalitet og fra en god årgang, så den allerede da var ved at være drikkemoden.
Den store flaske blev meget beundret af gæsterne ved den reception, jeg holdt for at markere fødselsdagen. Men flere af dem spurgte nysgerrigt, om det ikke var lidt upraktisk med så stor en flaske, for når først den er åbnet, skal den jo drikkes.
Jeg kunne med sindsro svare, at det slet ikke var noget problem, for et halvt års tid senere skulle vi holde konfirmation hjemme for vores ældste datter, og vi havde allerede bestemt, at der skulle inviteres over 20 gæster, så nu havde vi i hvert fald den bedste vin til hovedretten.
Da vi nærmede os konfirmationsdagen, kom jeg i tvivl om, hvordan man behandler så stor en flaske vin med hensyn til iltning og så videre. Derfor ringede jeg til en af giverne, som er restauratør med god forstand på vin, og spurgte om råd.
Du skal åbne den fire til fem timer, før den skal drikkes, og du skal ikke dekantere den, rådede han mig til. Men du skal skænke et glas eller to af flasken allerede ved åbningen, så vinen ikke står op i den slanke hals. Overfladen skal være større, så den ilter ordentligt. Det blev første og sidste gang, vi drak rødvin kl. 8 om morgenen.