Hvis du vil bygge sommerhus (se her), men er i tvivl om, hvordan du skal gribe det an, så kommer der her nogle gode råd, som du kan bruge, inden du starter processen. Vi antager, at du ejer en sommerhusgrund – et eller andet sted i Danmark.
Det første, du skal undersøge, er, om der hersker særlige klausuler for området. Dette er muligvis anført i dine papirer for grunden. Hvis ikke, så skal du spørge på kommunen – eller du kan vælge at få en advokat til at undersøge det for dig. Det kan nemlig tænkes, at der er klausuler for, hvordan du må bygge sommerhus – eller hvor tæt på kysten mv. Det skal du lige være på det rene med.
Placering på grunden
Dernæst skal du vælge, hvor på grunden du skal bygge. Er det en kuperet grund med stort fald, kan det måske være bedst at bygge højt oppe på grunden, så du får en flot udsigt. Måske vil du hellere skjule huset i beplantningen, som hersker på grunden. Det er dit valg – og det hænger sammen med, hvad du kan lide: Hule eller udsigt.
Det tredje, du skal gøre, er at beslutte dig for, om du vil bygge sommerhuset selv, eller om du vil have andre til at gøre det for dig. Der kan være en del penge at spare, hvis du har mulighed for at gøre nogle dele af arbejdet selv. Selvfølgelig skal du overholde lovgivningen og bruge autoriserede montører og installatører, dér, hvor loven siger, at det skal du. Og det kan være en god idé også at bruge fagfolk til andre opgaver, så du er sikker på, at de bliver udført godt og sikkert. Fx isoleringsarbejde. Det var sådan set det lidt kedelige, ved at starte på at bygge sommerhus selv. Nu skal vi så til det sjove:
Hvor stort skal det være?
Du skal finde ud af, hvad dine behov er: Hvor stort skal huset være? Hvor mange sovepladser skal det kunne rumme? Hvilke faciliteter skal det indeholde, så komforten kan blive maksimal? Skal der være internet? Skal der være opvaskemaskine i køkkenet? Har I brug for en tørretumbler eller en affugter – eller kan vasketøjet hænges til tørre på et stativ udenfor? Hvad med brændeovn? Eller skal det være en varmepumpe? Naturligvis vil du have højest mulig komfort. Men du skal i forbindelse med dine overvejelser også tænke lidt ud i fremtiden: Hvordan vil behovene være om 5 år – eller om 10 år. Vil børnene med i sommerhuset om fx 10 år? Det er helt sikkert, at du kan finde en smart løsning om 10 år, men måske kan der ind-tænkes en meget smartere løsning til behovene om 10 år allerede nu.Og du skal tænke over, om det på et tidspunkt skal udlejes til fremmede.
De sidste trin
Når disse overvejelser er på plads, så handler det om at designe selve huset. Her er det vist kun din fantasi og kendskab til sommerhusgrunden, der sætter grænser. Når designløsningen er på plads, så er du faktisk klar til at påbegynde byggeriet.
Men hvis det her med design af et hus er en uoverskuelig opgave, så findes der allerede firmaer, der har en lang række løsninger, som du kan vælge imellem. De kan også bygge sommerhuset for dig.