Sundhedsstyrelsen antager, at der er mellem 5.000 og 6.000 mennesker hvert år, der rammes af piskesmæld i trafikulykker. Det svarer til, at et sted imellem 415 og 500 mennesker får piskesmæld hver måned. Og ja, nu kan du sikkert regne det ud: et sted mellem 100 og 125 mennesker rammes hver uge. Det er altså mange. Ca. 40% af dem, der får piskesmæld oplever, at de har smerter, er svimle eller lider af nedsat koncentrationsevne 6 måneder efter trafikulykken. Og det volder samfundet mange udgifter. En beregning fra Sverige, viser, at det koster samfundet ca. 320 millioner Euro årligt. Det er en udgift, der går til fx økonomisk støtte til fysioterapi eller anden behandling. (Medicinsk, kiropraktisk mv.) Det er dyrt. Og unødvendigt.
De farlige piskesmæld
Hvis vi kunne lære at passe lidt mere på i trafikken, så ville vi kunne undgå den slags ulykker, som ikke synes så forfærdelige, men som koster os mange skattekroner. Piskesmæld er farligt. Det kan nemlig udvikle sig til kroniske sygdomme. Og det kan i værste fald føre til, at ofret bliver totalt uarbejdsdygtigt. Så, vi skal ikke bare kalde piskesmæld for en ’forstuvning af nakken’. Vi skal tage piskesmæld alvorligt. Og derfor skal vi have vores advokat med ind over, hvis vi har været ude for en trafikulykke, hvor vi har mistanke om, at vi har fået piskesmæld. Det er nemlig sådan, at vi kan få erstatning, hvis vi har fået piskesmæld. Der er bare nogle forhold, som vi skal være klar over, når vi søger om erstatning:
Mistænkeliggørelsen
For det første er vi ofte udsat for mistænkeliggørelse af forsikringsselskaberne, hvis vi ikke kan dokumentere symptomer på piskesmæld inden for 72 timer efter trafikulykken. Dette er ikke altid muligt. Der kan somme tider gå længere tid, inden du oplever fx svimmelhed, smerter eller hovedpine. Piskesmæld kan nemlig ikke ses på røgten billeder eller ultralydsscanninger. Der er nemlig tale om at væv og muskulatur i nakken er blevet beskadiget. Og det kan fx røgten ikke vise. Så forsikringsselskaberne forsøger derfor at minimere erstatningen, du egentlig har krav på, hvis du ikke sørger for at få optaget en journal hos en læge, hvor du forklarer om ulykken. Det er derfor, det er så vigtigt, at du går til lægen hurtigt – og at du får fat i en advokat. Det er nemlig ikke nemt at kræve piskesmæld erstatning.
Altid bringe advokat på banen
Det bedste du kan gøre for dig selv – og dine kære – er at kontakte en erstatningsadvokat, der har erfaring med piskesmæld og trafikulykker. Han vil kunne vejlede dig. Og han vil kunne forklare forsikringsselskaberne, hvad der er sket. På en måde, der gør det klart for dem, at du skal have erstatning.
Det kan være en svær opgave at søge om erstatning for piskesmæld. Især hvis du er en af de godt 40% som oplever smerter, svimmelhed eller tab af koncentrationsevne efter 6 måneder, hvor du har gået og døjet med piskesmældet. Lad din advokat påtage sig den opgave. Lad ham hjælpe dig. Og du kan faktisk få erstatning for de udgifter, som du skal betale for bistanden fra advokaten.